Hírek

Iskolánk bemutatása

e-Dia rendszer tanusítvány

Megemlékeztünk mi is!

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja megtartását a Magyar Köztársaság Országgyűlése 2000. június 13-án rendelte el. Ennek értelmében minden év február 25-én tartjuk a kommunizmus áldozatainak emléknapját. Az emléknap sajátossága, hogy a múlt felidézése mellett kegyelettel emlékezünk mindazokra, akik áldozatul estek a kommunista diktatúrának: akiket megfosztottak életüktől, akiket bebörtönöztek, táborokba hurcoltak vagy internáltak, de akik nem tanulhattak tovább, akiket „bepofoztak” a téeszekbe, öngyilkosságokba kergettek…és folytathanám a sort.
A kommunizmus kifejezés elsősorban az Marx és Engels által leírt osztálynélküli társadalmat, illetve az ennek megvalósítására létrejött politikai ideológiát (marxizmus) és mozgalmat jelenti. Számos magát kommunistának valló, ám egymástól ideológiájában eltérő mozgalom terjedt el, mint például maoizmus, trockizmus, sztálinizmus , tanácskommunizmus. A kommunizmus célja: BOLDOGSÁGOT MINDENKI SZÁMÁRA!
És ami megvalósult: ELMARADOTTSÁG, SZELLEMI HANYATLÁS; AZ ÉRTELMISÉG, A SZABAD SAJTÓ ÉS VALLÁSÜLDÖZÉS, GAZDASÁGI HANYATLÁS, ÉHÍNSÉG; KÉNYSZERMUNKA-TÁBOROKBA, AZAZ GULÁGOKBA TÖRTÉNŐ DEPORTÁLÁS, FELBECSÜLHETETLEN ÉRTÉKEK ELPUSZTÍTÁSA
Faludy György: Kihallgatás
Egész nap nyúzott. Hol bokámat rúgta
s ordított, hol dühödten nógatott.
Vadul gyűlöl. Pedig pontosan tudja,
hogy ártatlan vagyok.
Hencegni ezzel már én sem kívánok.
Bárcsak tettem volna egy keveset
ellenük! S nem most kéne kifundálnom
a kémkedésemet.
Mindegy. Az embert úgyis elítélik.

Hungarikum vetélkedő

Egy év kihagyás után ismét elindultak a Muraparti lányok az „Értékek, kincsek, közösségek a Kárpát-medencében” Hungarikum vetélkedőn, amelyen végül a dobogós helyet szerezték meg.
Iskolánkban ma már – bátran mondhatjuk – hagyománya van a Hungarikum versenyen való részvételnek, hiszen korábban is már bejutottak gyerekeink az elődöntőbe illetve a Zalai Kincskereső versenyről is az első hellyel tértek haza. Az elődöntőnek és a döntőnek a Lakiteleki Népfőiskola- Hungarikum Liget adott otthont. Előzetes feladatként egy 25 kérdésből álló online tesztet kellett kitölteni, majd kötelező prezentációban egy választott Hungarikumot. Így jutottak be a közel 100 hazai és határon túli jelentkező csapatok közül a legjobb 16 együttesbe. A döntőn egyébként a Deák Regina, Kalinics Lara, Vargovics Maja összeállítású Muraparti lányok Zala egyetlen hungarikumának számító „Hévízi-tó és tradicionális gyógyászat” jellegzetességeit adták elő. Illetve egy újság címlapját kellett előzetesen elkészíteni egy választott településről „SZERESD A MAGYART” címmel. Természetesen lányaink Murakeresztúr települést választották. Az első nap az elődöntőn is már a 4. helyen végeztek, ahol már csak a legjobb 12 csapat mérhette össze tudását a másnapi döntőn.
A döntőn egy olyan érték bemutatása volt a feladat, amelyről a csapat úgy gondolta, hogy már régen a Hungarikumok Gyűjteménye értéktárban lenne a helye, de még nincs ott. Ennek az értéknek a zsűri előtti bemutatása volt a feladat. A Muraparti lányok a Miklósfai kerekrépa jellegzetességeit adták elő dalba szedve. A különleges produkciót a zsűri itt is a legmagasabb pontszámokkal értékelte, s különdíjjal jutalmazta. A fiatalok természetesen a hungarikumok és a nemzeti értékek ismeretében is jeleskedtek. Tanulóink a Hungarikum versenyekre minden esetben Somogyi Kitti felkészítővel készültek. A közel 100 csapat közül a 3. helyet megszerezni remek teljesítmény!
Gratulálunk a csapat kitartásához, teljesítményéhez!

Mura Kupa versenyfelhívás

MURA KUPA

FUTÓVERSENY

MURAKERESZTÚR

2024. január 20. szombat 10 óra

A murakeresztúri Zrínyi Miklós Általános Iskola és a Zrínyi Kadétok Egyesület szervezésében

Időpont: 2024. január 20. (szombat)

Rajt: 10:00 óra

Rajt, cél helye: Murakeresztúr, Iskola előtti közút, Kossuth út 16.

Útvonal: Iskola - Kossuth Lajos utca- Táncsics utca - Principális –csatorna hídja – Akácos eleje (tizenhatodmaraton)- Erdészház – Y elágazás (nyolcadmaraton) - Beleznai műút- Beleznai hegy (negyedmaraton) - Beleznai tavak (félmaraton) - Únom- bánom hegy bejárata (félmaraton) - Zrínyi Újvár (félmaraton) – vissza Y elágazás - Erdészház - Principális- csatorna hídja - Táncsics utca - Kossuth utca - Iskola

Az útvonal és a versenyszámok fordítói, haladási iránya, útvonala, nyilakkal, technikai személyzettel és szalagokkal lesz biztosítva.

Versenytávok:

félmaraton – 21,1 km / Ezen a távon csak 14 éven felüliek indulhatnak!/

negyedmaraton- 10,8 km

nyolcadmaraton- 5,275 km

tizenhatodmaraton – 2,6375 km

KATEGÓRIÁK:

óvodás lányok

óvodás fiúk

alsótagozatos lányok (10 éves korig)

alsótagozatos fiúk (10 éves korig)

5-6. osztály lányok (11-12 éves)

5-6. osztályos fiúk (11-12 éves)

7-8. osztály lányok (13-14 éves)

7-8. osztály fiúk (13-14 éves)

középiskolás lányok (15-18 év)

középiskolás fiúk (15-18 év)

felnőtt nők (18 - 35 év)

felnőtt férfiak (18- 35 év)

középkorú nők (35 – 55 év)

középkorú férfiak (35 - 55 év)

senior nők (55 év felett)

senior férfiak (55 év felett)

Minden kategóriában a betöltött év számít!

Valamennyi kategóriában futható a negyed-, nyolcad-,és tizenhatodmaraton; a felnőtt és senior kategóriákban a félmaraton is.

Nevezés:

Nevezni a helyszínen lehet, a verseny napján 9 h és 9:50 között, vagy előzetesen a horvatedesanya@gmail.com címen.

Nevezési díj: akik megengedhetik maguknak- 1500 Ft/fő, egyébként és a tanulóknak ingyenes. (a befolyt összeget a következő verseny megrendezésére fordítjuk)

Szintidő: nincs.

Eredményhirdetés: a rajt-cél helyszínén a befutó után, kb. 12 h 30 perckor

Díjazás: A győztesek és a dobogósok érmet, valamint oklevelet kapnak.

Minden - a versenyt teljesítő- résztvevő befutóérmet kap. A befutóérmek kézzel és szívvel készültek számotokra.

Öltözés, tisztálkodás: az iskola öltözőiben

Egyéb: A versenyzők számára a célbaérkezést követően hagymás zsíros kenyeret és meleg teát biztosítunk.

Az eredményeket a Zrínyi Miklós Általános Iskola, valamint a Kanizsai Futóklub honlapján lehet megtekinteni.

Akik eljönnek- nem fognak csalódni: szép pálya, családi hangulat; havas táj, vagy szép napos idő, vagy mindkettő várja őket. És add Urunk, hogy ne csússzon!

1-20   21-40   41-60   61-80   81-100   101-120   121-140   141-160   161-180   181-200   201-220   221-240 >>>

Pályázatok