Zalai Kincskereső 2022/2023

Zalai Kincskereső 2022/2023

 

 

Zala Vármegye Önkormányzata az Agrárminisztérium – Hungarikum Bizottság HUNG-2022 – a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására kiírt nyertes pályázata alapján kétfordulós vetélkedőt szervezett „Zalai Kincskereső” címmel a megye általános iskolai felső tagozatos és középiskolai tanulói számára.

 

A verseny célja, hogy a diákok megismerjék és dokumentálják Zala vármegye művészettörténeti, irodalmi, turisztikai, népművészeti, természeti értékeit, az aktív turizmus lehetőségeit, valamint a vármegye jellegzetes gasztronómiáját, valamint másodsorban alapvető ismereteket szerezzenek a Magyar Értéktárban és a Hungarikumok Gyűjteményében nyilvántartott egyes nemzeti értékek és hungarikumok kapcsán.

 

A vetélkedőn 4 fős csapatok indulhattak. A vármegyei első fordulóban elméleti feladatokat kellett megoldani, valamint a Hungarikum törvény szerinti kategóriák figyelembevételével helyi értékeket felkutatni. A döntőbe 5-5 iskola jutott tovább.

A döntőt 2023. május 3-án rendezték Csatár településén. Az általános iskolás csapatokat összesorsolták egy középiskolás csapattal és így alakult ki az 5 csapat. A vetélkedőn a hungarikumokkal, megyei értékekkel kapcsolatos elméleti és gyakorlati feladatok voltak 7 állomáson.

Intézményünk a Gönczi Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola (Lenti) csapatával került össze. Ugyanúgy ahogy a tavalyi évben is velük sikerült az I. helyezést elérni idén is csapatunknak.

Az első helyezést elért csapat (2x4 fő és két kísérőtanár) jutalma egy három napos „értéktábor” a zalaszabari „Zobori Élmény parkban”.

A nyertes csapat a díjazáson felül vármegyénket képviselheti az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság által szervezett Kárpát-medencei döntőn, június elején, Balatongyörökön.

A Muraparti Lányok csapat tagjai: Baka Ramóna, Deák Regina, Kalinics Lara, Vargovics Maja

Felkészítőjük: Somogyi Kitti

Gratulálunk a szép eredményhez!

Kapcsolódó galéria

Zalai Kincskereső 2022/2023

Pályázatok