Retkoveci testvériskola vendégei voltunk

2022. június 8-án ellátogattunk Zágrábba ahol részt vettünk „Horvátország a szívünkben” című projekten. A nap során Horvátországgal kapcsolatos ismereteinket bővítettük és közben gyakoroltuk a horvát nyelvet. A 8. osztályból 5 fő képviselte iskolánkat: Deák Milán, Kele Virág, Kertész Blanka, Virovecz Anna és Virovecz Zsombor.

Reggel 7 óra után esős időben indultunk, közben megálltunk Sesveténél a benzinkúton. Itt már nem  esett annyira az eső, reménykedtünk, hogy mire odaérünk eláll. Szerencsénkre később már jó idő volt.

A retkoveci iskolában a korábbi évekhez hasonlóan nagyon kedvesen fogadtak minket és finom reggelivel kínáltak. A reggeli közben két lány érkezett, akik egész nap a segítségünkre voltak. Az ő kíséretükben bejártuk az iskolát: különböző szaktantermeket látogattunk meg, ahol az ottani diákok érdeklődésüknek megfelelően foglalkozásokon vettek részt. Először a horvát teremben érveléseket és vitát hallhattunk, hogy: „Miért jó Horvátországban élni?”. Elhangzottak pro és kontra vélemények is.  A matematika teremben sakkoztunk, a történelem teremben a horvát háború eseményeibe nyertünk betekintést. Majd horvát feltalálókkal és találmányaikkal foglalkoztunk. QR kódokat olvastunk le a telefonunkkal és megtudtuk, hogy az mp3-t, a golyóstollat, az ejtőernyőt miért köthetjük Horvátországhoz. A kémia- biológia laborban elkészítettük a horvát zászlót: különböző sűrűségű anyagokat ételfestékkel festettünk meg, ezután ajakbalzsamot készítettünk és betekintést nyertünk a horvát gyógynövényekbe és területi elhelyezkedésükbe. Az utolsó állomásunk az angol nyelvi terem volt. Itt prezentáció segítségével bemutatták nekünk angolul Horvátországot és nevezetességet, városait.  Volt egy kis szabadidőnk is: a horvát kísérőinkkel az udvaron a sportversenyekbe kapcsolódtunk be.

Délben a nap ünnepélyes zárása kezdődött. Nagy meglepetésünkre egy videófilmet vetítettek le „Hogy vagy?” címmel, amiben a korábbi látogatások fotói elevenedtek fel. Ezután minden csapat bemutatta projektjét, így tartalmas előadásokat láthattunk majd mindannyian emléklapot vehettünk át az igazgató úrtól (aki Dávor Suker rokona).

A finom ebéd után elbúcsúztunk vendéglátóinktól. Hazafelé gyönyörködtünk a tájban, csodás élményekkel tértünk haza.

Nagyon hasznosak voltak ezek a programok, sokat tanultunk ezen a napon.

Fotók az alábbi linken tekinthetőek meg:

Fotók

Pályázatok