Zrínyi nap 2019

Az iskolánk névadójának, Zrínyi Miklósnak ünnepét, vagyis iskolánk Zrínyi napját az idei tanévben szeptember 20-án rendezte meg az iskolánk.

A kétnyelvű műsort minden évben az 5. osztály készíti, nagy lelkesedéssel.

Az idei ünnepélyünket 10 órakor kezdtük. Az időjárás kegyes volt hozzánk, végig kellemes időnk volt. Vendégeink voltak dr. Koósz Attila,a Horvát Köztársaság tiszteletbeli konzulja, Martinecz Aranka a Zala Megyei Közgyűlés nemzetiségi Bizottságának tagja, Pavlicz Lajos, Murakeresztúr polgármestere, Törgyekes Dávid Káplán Úr, a murakeresztúri és fityeházi óvónők gyerekekkel, és meghívott vendégünk, az iskolánk volt tanulója, - Farkasné Andrasek Éva.

A kadétok bevonultak a zászlókkal, és közösen énekeltük el a himnuszokat. Valószínű, hogy a kis elsősök izgulhattak a legjobban, hiszen ők ünnepélyes esküt tettek egyből a műsor elején, hogy Zrínyi szelleméhez hűen fognak viselkedni és tanulni. Az elsősök szövegét magyar nyelven Szabó Regina Mercédesz, horvát nyelven pedig Kunecz Áron mondta.

Az iskolánk szülői munkaközössége minden tanévben megveszi az iskola új tanulóinak a Zrínyi arcképével díszített nyakkendőt, amelyet az ünnepélyen kötnek fel az elsősöknek és a többi új tanulónak.

A nyakkendőkötés után a második osztályos tanulók átadták a Zrínyi képet, amit minden évben az első osztályosok őríznek.

A nap legizgalmasabb része, az ösztöndíjak átadása következett, melyet a murakeresztúri Horvát Nemzetiségi Önkormányzat ajánlott fel négy tanulónak: Bróz Barnabás 5.o., Deák Milán 6.o. Kápics Katalin 6.o. Pókecz Kovács Boglárka 7. o. Az Év Alkotó Pedagógusa: Vargovics Józsefné lett.

Dr. Rácz Erika tanár néni értékelte a Zrínyi futást. A tanév kezdetétől, a Zrínyi ünnepélyig azoknak a tanulóknak, akik jelentkeztek, 5 alkalommal kellett elfutniuk a Zrínyi várig. A 10 leggyorsabb futó babérkoszorút kapott, a többiek pedig aranyérmet.

Az előzetes feladat a Mura híd elkészítése volt Murakeresztúr és Kotoriba között. Nagyon sok remekmű érkezett. A zsűrinek nehéz feladata volt az értékelésnél. A zsűri elnöke, Hermann Beáta igazgatóhelyettes értékelte a munkákat az iskola előterében.

 

Az ebéd után különböző feladatokban mérhették össze a tudásukat a tanulók. Lehetett jelentkezni szépíró, versmondó, és horvát-magyar-angol szótanuló versenyre is. Valamint 13 órakor kezdődött a kerékpáros emléktúra. 6 csapat vett részt, akiknek előzetesen fel kellett készülniük Zrínyi Miklós életéből, mert az állomásokon különböző feladatokat kellett megoldaniuk, amik mind Zrínyihez kötődtek.

Fotók a napról itt láthatók: photos.app.goo.gl/PEtYJwKrBM93R9WX7

Pályázatok